Een libel doet verwoede pogingen om door het raam naar buiten te vliegen. Iets verderop staat een geopende deur, waardoor hij vast eerder vandaag naar binnen is gevlogen. Toch blijft hij telkens tegen hetzelfde raam aanvliegen afgewisseld met momenten dat hij afgepeigerd op WP_20160607_003de grond zit. Dit gaat hem zelf niet lukken, constateer ik. Als je telkens dezelfde weg kiest, zal de uitkomst niet anders gaan worden. Ik pak een wit A4-tje uit mijn tas en probeer de libel naar buiten te begeleiden. Hij vliegt een stukje de goede kant op, maar vliegt daarna weer terug naar de oude plek. Dit probeer ik nog een keer en dan besluit ik tot een andere aanpak. Ik houd mijn brillendoosje vlakbij en tot mijn verbazing kruipt hij er op. Ik loop met de libel op het doosje naar de deur en naar buiten. Zodra hij buiten is, vliegt hij weg.

Mijn stijl van coaching is wel te vergelijken met wat er met die libel vanmiddag gebeurde. Met verschillende werkvormen kijken wat werkt per persoon/situatie. Vandaag een gehele dag met iemand om tafel gezeten, terwijl ik het bij een ander bijvoorbeeld uitsmeer over losse coachingssessies. Altijd wel graag in een huiselijke/ natuurlijke setting, dus vandaag ook genoten van het vergadercentrum van Resort Bad Boekelo. Iemands wortels zichtbaar maken (wat is het fundament?) en vervolgens als de libel weer met vertrouwen de toekomst tegemoet.