Vind jij het ook zo lastig om keuzes te maken? Hoe zorg jij ervoor dat jij in 2017 een stap zet in de richting van een gelukkiger bestaan? Ik denk dat iedereen het wel herkent: je bent aan het sudderen in het leven, maar je durft niet de keuze te maken om een echte verandering aan te gaan. En daarvoor heb je uiteraard hele goede redenen. Ik hoor ze allemaal voorbij komen en heb ze zelf ook vaak genoeg gedacht: ik kan toch niet mijn zekerheden opgeven, ik heb geen garanties dat het mij iets gaat opleveren en ik moet eerst overtuigd zijn van wat ik wil.

Voor mij is gunstig dat ik ook meemaak hoe iemand zich voelt nadat hij een belangrijke levenskeuze heeft gemaakt. Vaak begint dat zo ongeveer een maand na de beslissing volledig door te dringen. Er stroomt weer frisse energie en dit kan werken als een magneet op anderen. Afgelopen periode vertelde iemand me dat ze door haar beslissing in ons coachingstraject zichzelf weer heeft teruggevonden. En ze had daarvoor niet eens in de gaten dat ze zichzelf zo ontzettend was kwijtgeraakt. Prachtig toch.

Hoe zorg je ervoor dat je keuzes maakt? Enkele tips:

Tip 1: Kom los van de dagelijkse hectiek

Een keuze maken heeft te maken met push- en pull-factoren. Dit betekent dat er iets kan zijn in jouw huidige situatie wat jou stimuleert om iets anders te gaan doen (push) en/of dat er iets is waar je naar verlangt (pull). Dit kan overduidelijk zijn en dan is een keuze wellicht snel gemaakt. Soms is het wat meer sluimerend aanwezig, zoals ik zelf de afgelopen maanden ook heb gehad. Dan is het goed om afstand te nemen van de dagelijkse gang van zaken en de tijd te nemen voor diepgaande reflectie. Bijvoorbeeld met een loopbaancoachingstraject of door jezelf af te zonderen. Werkvormen waarbij je de balans opmaakt over energiegevers en -slurpers of meer creatieve/intuitieve werkvormen om jouw eigen missie te bepalen zijn aan te bevelen.

Tip 2: Bouw ervaring op met foute en goede keuzes

“Wie voor het eerst een boek van mij leest, wil ik vragen om met een ander boek van mij te beginnen”, aldus één van mijn favoriete thriller-schrijvers in zijn voorwoord. Dit was het allereerste boek dat hij had geschreven en de uitgever stond er op om deze ook uit te brengen. In zijn voorwoord bood hij alvast zijn excuses aan. Moest ik wel om glimlachen. Want ik kijk ook niet op alle fases van mijn loopbaan zo terug dat ik daar een boek over wil schrijven en uitbrengen. Terwijl de “foute” keuzes juist misschien wel de meest waardevolle zijn. Zo heb ik ooit een baan als beleidsmedewerker P&O geaccepteerd en binnen de kortste keren werd ik steeds ongelukkiger. Dankzij die ervaring weet ik dat ik dit nooit meer wil. Ik heb afwisseling en veel menselijk contact nodig om niet verveeld te raken. Goede ervaringen met keuzes maken zijn ook van belang. Denk eens na welke cruciale beslismomenten jij in jouw leven hebt meegemaakt. Wat heeft jou dit geleerd? Zo beschouw ik mijn wereldreis als belangrijkste voorbereiding op mijn ondernemerschap.

Tip 3: Kom eigen waarden, overtuigingen en angsten onder ogen

Heb jij ook van die stemmetjes in jouw hoofd? Soms zijn dat eigen overtuigingen en onzekerheden. Of ze behoren als een thema bij jouw familie. Doordat ik de afgelopen jaren veel heb gewerkt met Systemische Opstellingen (dan maak je inzichtelijk wat er in de onderstroom speelt), is bij mij het besef gegroeid in welke mate familie-thema’s een rol spelen in het leven van een individu. Wat heb jij van huis uit meegekregen? En in welke mate beinvloed dit jou bij het maken van keuzes? Ben je in staat om los te laten wat van een ander is? Hoe blokkerend is eigenlijk de blokkade die jij ervaart, wanneer je hem onder ogen komt? Gebruik maken van een coach in dit proces is aan te bevelen.

Tip 4: Delen met anderen

Anderen kunnen jou helpen bij het inslaan van een nieuwe koers. Besef wel dat de reactie ook anders kan zijn dan jij verwacht. Iedereen reageert namelijk ook vanuit zijn eigen overtuigingen. Dat kan aansluiten bij jouw beelden of misschien een waardevolle invalshoek geven waar jij niet aan had gedacht. Maar soms werkt dit ook demotiverend. Wat kan helpen is om aan een ander te vragen om mee te denken: “Ik heb de keuze gemaakt om …… Hoe zou jij dit aanpakken?”. In elk geval wordt jouw keuze pas echt concreet zodra je die begint te delen. Dan ben je de eerste stap al aan het zetten.

 

Tot slot wil ik jullie vertellen over de keuze, die ik de afgelopen maand heb gemaakt. De keuze die ik heb gemaakt is dat ik de volledige focus ga leggen op twee gebieden:

1. talentontwikkeling en (loopbaan)begeleiding van 20-ers en 30-ers (traineeprogramma’s, inspiratiedagen en individuele coachingsessies)

2. teaminzicht en -ontwikkeling met behulp van creatieve en intuitieve werkvormen

Ik stop met de begeleiding van werkzoekenden door middel van sollicitatiecoaching. Dit was wel een lastige keuze. Drie jaar lang was het een grote component in mijn takenpakket als ondernemer en ik heb er veel ervaring in opgedaan. En wat kijk ik met veel plezier terug op alle prachtige gesprekken die ik heb mogen voeren. Toch besef ik dat ik nog meer geniet van de andere onderdelen in mijn takenpakket. En dat wil ik uitbouwen en versterken. Nu ik ‘nee’ verkoop aan geinteresseerden en ik de website inmiddels heb aangepast, merk ik dat het de goede keuze is. Loslaten.

 

Succes met het maken van jouw keuze voor 2017 en neem contact met me op, wanneer ik hierin iets voor jou kan betekenen.

Judith Westendorp – Ontwikkelaar van (jong) talent