Stoppen met pitchen

Mijn mening is volkomen gekleurd doordat ik er slecht in ben: pitchen over jezelf. Misschien herken je het wel. Zit je met een groep mensen gezellig bij elkaar en dan vraagt iemand plotseling: “Zeg Judith, wat doe jij eigenlijk?”. Ik weet dat het dan erg lekker zou zijn om gelijk in een vloeiende zin te vertellen, dat ik professionals coach en train zodat ze met energie een stap in hun ontwikkeling zetten. Eigenlijk wil ik dan ook nog zeggen dat 2Amaze staat voor verwondering, zodat je daarna een ander kunt verbazen. In plaats daarvan kijk ik iemand glazig aan en begin ik te stamelen. Spontaan weer vergeten wat ik eigenlijk wilde vertellen. Het stomme is dat ik geregeld en dolgraag vertel over alle mooie ontmoetingen en activiteiten, maar het lukt me niet om dit ingestudeerd in enkele zinnen te pitchen.

Als P&O-er en teamleider heb ik honderden sollicitanten gesproken. Ik wilde weten wie die persoon was en of hij geschikt is voor de vacature. Te vaak hoorde ik dan een vlakke pitch, omdat iemand die zinnen net iets te goed had ingestudeerd. Vergeet niet: It’s your presence, not your promotion! Toen ik twee jaar geleden met 9 werkzoekende starters een sollicitatietraject deed, liet ik ze ook beknopt over zichzelf vertellen. Na dit rondje van 9 pitches vroeg ik wat ze was opgevallen. Ze kwamen zelf al tot de conclusie dat ze allemaal vrijwel hetzelfde verhaal vertelden en dat dit geen indruk maakte.

Natuurlijk start een helder verhaal als werkzoekende wel met een helder zelfbeeld. Als jij niet weet wat jou kenmerkt, dan kun je daar ook niet lekker over vertellen. Jaarlijks begeleid ik vele starters en professionals in hun zoektocht naar de baan die bij ze past. Ik leer ze geen pitch, maar werk met bouwstenen. Binnen een coachingsdag of enkele coachingssessies komen tot een selectie van 3 eigenschappen, die echt kenmerkend zijn voor jou. En waar jij op een spontane manier met gemak over kan vertellen, zodat een ander er op aanhaakt en jou leert kennen. Per eigenschap werken we dit uit als een beknopt verhaal, waarbij ik ze stimuleer om dit door te lezen voorafgaand aan een sollicitatiegesprek maar niet uit hun hoofd te leren.

 

Judith Westendorp

Judith Westendorp – 2Amaze